چهارشنبه 27 فروردين 1404 - 17 شوال 1446
جستجو :

رادیولوژِی


واحد رادیولوژی
پرتوشناسی یا رادیولوژی (به فرانسویRadiologie) و گاهی تصویربرداری تشخیصی نام یک رشته از تخصص‌های پزشکی است که از پرتو ایکس و دیگر اقسام امواج و پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری و حالات غیرطبیعی کمک می‌گیرد. در تمام این‌ها، هدف تشخیص بیماری یا حالات غیرطبیعی بدن به کمک روش‌های پیشرفته تصویری است. رادیولوژی از کلمه لاتین Radius به معنای پرتو مشتق شده‌است.

روش‌های زیر برای تشخیص مورداستفاده یک پرتوشناس می‌توانند قرار بگیرند:

روش‌های پرتوی یونیزان

روش‌های پرتوی غیر یونیزان

روش‌های پزشکی هسته‌ای

  • اسکن استخوان: تزریق موادی پرتوزا، تجمع آن در مغز استخوان، و تصویربرداری و تشخیص آن توسط یکی از روش‌های تصویربرداری (تصویر زیر را ببینید). تومورها را لذا می‌توان با جذب نسبی بیشتر ماده رادیواکتیو مشاهده کرد و تمیز داد.
  • اسکن مغزیتزریق موادی پرتوزا، عبور آن از سد خونی مغز، تجمع آن در آسیب‌دیدگی‌های مغزی (مثل تومورها)، و تصویربرداری و تشخیص آن توسط یکی از روش‌های تصویربرداری.
  1.         اسکن گالیم
  2.         اسکن موگا
  3.         پت اسکن و اسپکت
  4.         اسکن‌های ریوی
  5.         اسکن سستامیبی تکنیتیوم-۹۹ام
  6.         سینتیگرافی تالیم-۲۰۱
  7.        اسکن تیروئی
 ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی ساده از پستان و ابزاری برای کشف زودرس سرطان‌های غیرقابل لمس پستان است. ماموگرافی می‌تواند سرطان پستان را ده سال قبل از آن که قابل لمس شود، شناسایی کند. همه زنان چهل ساله و بیشتر باید هر دو سال یکبار ماموگرافی انجام دهند. زنانی که افراد درجه یک آن‌ها (یعنی مادر یا خواهرشان) مبتلا به سرطان باشند باید از ۳۵ سالگی ماموگرافی سالانه انجام دهند. بهترین زمان انجام ماموگرافی هفته اول قاعدگی است. (روز اول قاعدگی یعنی روزی که خون‌ریزی ماهیانه زنانه شروع می‌شود) چون در این زمان پستان‌ها حساس نیستند. برای بدست آوردن تصویر خوب نیاز به فشار روی پستان است که ممکن است دردناک باشد.ماموگرافی نمی‌تواند و نباید جایگزین معاینه توسط پزشک متخصص جراحی عمومی شود.

واحد رادیولوژی بیمارستان فارابی ملکان دارای امکانات سونو گرافی، گرافی ساده، سی تی اسکن(با و بدون کنتراست) و ماموگرافی می باشد. که سی تی اسکن و گرافی ساده در تمامی ساعات شبانه روز انجام می شود. سونوگرافی و ماموگرافی نسز در ساعات اداری انجام می شود ولی در موارد اورژانسی،سونوگرافی  توسط پزشک متخصص رادیولوزی انکال انجام می شود.

رییس واحد:آقای دکتر احد روحی(متخصص رادیولوژی)
مسئول واحد: خانم خدیجه رشیدیان